Зазвичай, коли з’являється хрускіт або скрип у суглобах, люди не надають цьому значення, особливо, якщо це не супроводжується больовими відчуттями. Деякі пов’язують це з давно отриманими травмами, деякі з фізичними навантаженнями, і лише одиниці починають думати про те, що це може бути початком серйозних фізіологічних змін у суглобах.
Так званий «звуковий супровід» у суглобах під час руху дійсно може бути пов’язаний із вищезгаданими причинами, але навіть у цих випадках не варто не діяти.
Давайте розбиратися, чому суглоби починають скрипіти або хрумтіти і що з цим робити.
Чому «хрумтять або скриплять» суглоби?
Поверхня здорового суглоба гладка, міцна та пружна. Завдяки цьому і забезпечується легке та безболісне ковзання кісток та амортизація під час руху. Поверхня хряща покрита суглобовою рідиною, свого роду мастилом, що захищає від навантажень та травм. Міцність хряща обумовлена волокнами колагену, які утворюють щільний жорсткий «каркас». До 80% маси хряща посідає воду. У молодих людей води у хрящовій тканині достатньо, але з віком її стає менше, і хрящ поступово починає втрачати свої амортизаційні властивості, починає розтріскуватися. Сухість хряща у свою чергу веде до руйнування колагенового каркаса. У результаті хрящова «прокладка» між кістками стоншується, тертя збільшується і з’являється цей специфічний хрускіт і «скрип». Рухливість суглоба погіршується, з’являється дискомфорт та відчуття скутості.
Хто в зоні ризику?!
Вважається, що проблеми із суглобами можуть з’являтися тільки в літньому віці, але Хвороба може початися не тільки з віком, а й за певних факторів, що впливають на її розвиток, наприклад:
- Зайва вага та малорухливий спосіб життя
- Травми суглобів
- Робота, пов’язана з постійним навантаженням на суглоби
Живлення суглобів – це важливо! Топ 5 інгредієнтів для живлення суглобів та поліпшення їхньої рухливості
Важливими складовими для відновлення суглобів є такі речовини, як глюкозамін і хондроїтин. Ці хондропротектори чудово поєднуються та доповнюють один одного. Вони є каталізаторами відновлювальних процесів у хрящовій тканині.
Глюкозамін позитивно впливає на обмін речовин, покращує регенерацію хряща, стимулює вироблення колагену2.
Хондроїтин – це структурний аналог хрящової тканини. Він стимулює оновлення хрящової тканини та має протизапальний ефект на суглоби. Важливою перевагою хондроїтину є те, що він підвищує стійкість сполучної тканини до шкідливого впливу НПЗП, а також впливають на краще проникнення глюкозаміну в суглоб2.
МСМ надає протизапальний та знеболюючий ефект, беручи безпосередню участь у усуненні запальних процесів. У присутності цієї сполуки у запалених тканинах починається виробництво імуноглобулінів, які борються із причиною запального процесу. Крім того, ЧСЧ покращує проникність клітинних мембран, що дозволяє хондроїтинсульфату і глюкозаміну гідрохлориду проникати глибше в хрящову тканину суглобів і хребта.
Колаген – це «будівельний матеріал» суглобів – білок, який не дозволяє витончитися хрящовій тканині та надає суглобам пружності, міцності та стійкості до навантажень2.
>Гіалуронова кислота є найважливішим компонентом синовіальної рідини хряща. Це «чарівний гель», який утримує вологу в суглобах і зберігає їхню еластичність і здатність амортизувати навантаження. Її недолік призводить до збільшення тертя в суглобі та його поступової деформації2.